Organizam o tura de bicicleta in orasul Sinaia, un oras tare drag noua pentru diversitatea de poteci si drumuri accesibile cu bicicleta.
- Grupuri de 2 sau mai multe persoane
- Dificultate: usoara
- Durata: 1 ZI
- Pret: 250 lei/persoana
Variantele de ture sunt multe si am putea sa pedalam zile intregi prin zona fara sa ne plictisim.
Propunem sa plecam din vecinatatea cotei 1000, de aici avem o scurta bucata de pedalat pana la Castelul Peles, putem petrece o buna bucata din zi aici, se poate vzita castelul , gredinile din zona si peisajul sunt de-a dreptul fabuloase.
Castelul Peleș din Sinaia, reședința de vară a regilor României, a fost construit la dorința regelui Carol I al Romaniei (1866-1914), după planurile arhitecților Johannes Schultz, Carol Benech și Kerel Liman, și a fost decorat de celebrii decoratori J. D. Heymann din Hamburg, August Bembé din mainz și Bernhard Ludwig din Viena.
Castelul Peleș este unul dintre cele mai importante edificii de tip istoric din România, având caracter de unicat și este, prin valoarea sa istorică și artistică, unul din cele mai importante monumente de acest fel din Europa celei de-a doua jumătăți a secolului al XIX-lea.
Principele Carol I, ales domn al României în 1866, vizitează pentru prima dată Sinaia în luna august a acelui an, rămânând încântat de frumusețea respectivelor locuri. Pe vremea aceea, Sinaia era un mic sat de munte, numit Podul Neagului. Domnitorul hotărăște construirea unui castel într-un loc retras și pitoresc: Piatra Arsă. Câțiva ani mai târziu, în 1872, el cumpără terenul (1000 de pogoane), iar lucrările încep în 1873, sub conducerea arhitecților Johannes Schultz, Carol Benech și Karel Liman. Mai întâi, lucrătorii au depus eforturi pentru a stăpâni elementele capricioase ale naturii, cum ar fi cursurile subterane de apă sau alunecările de teren.
Celor 300 de muncitori care au lucrat aici le-au trebuit doi ani pentru terminarea amenajărilor; în tot acest timp, domnitorul a supravegheat personal, în detaliu, lucrările. În 1875 se pune piatra de temelie a castelului, sub care sunt îngropate câteva zeci de monede de aur de 20 de lei, primele monede românești cu chipul lui Carol I.
În 1883 are loc inaugurarea oficială a Peleșului, pe care domnitorul l-a văzut ca pe un „sediu” al noii dinastii. Iar așezarea sa pe Valea Prahovei nu era întâmplătoare. Nu departe, la Predeal, era pe vremea aceea granița României cu Austro Ungaria. Dar, ulterior, după unirea Transilvaniei cu Vechiul Regat, castelul a ajuns să fie amplasat chiar în inima țării.
Peleșul a căpătat apoi o tot mai mare importanță, devenind reședința de vară a familiei regale române, care petrecea aici destul de multă vreme, de obicei din mai până în noiembrie. Aici s-au ținut importante întruniri politice, cum au fost Consiile de Croana din 1914 (când s-a hotărât neutralitatea României din Primul Razboi Mondial, care tocmai începuse) și 1925.
Castelul a găzduit multe personalități ale vremii, scriitori, muzicieni, dar și regi și regine. Cea mai importantă vizită a fost aceea a bătrânului împărat al Austro-Ungariei, Franz Joseph, în 1896. Acesta a făcut o mulțime de fotografii cu acel prilej, fiind impresionat de frumusețea și bogăția castelului. În 1906 se aștepta o nouă vizită a împăratului, cu ocazia sărbătoririi a 40 de ani de domnie a regelui Carol I. Cu acest prilej a fost amenajat la castel apartamentul imperial, însă vizita lui Franz Joseph nu a mai avut loc.
Un calcul sumar arată că între 1875 și 1914 s-au cheltuit la Peleș peste 16 milioane de lei-aur.
Plecam de la Peles pentru a simti adevarata putere a unei biciclete electrice si ne inhamam la un drum de maxim 2 ore spre Stana Regala, drumul forestier este prietenos, nu prea inclinat si nici prea plat , este atat cat sa simtim ca suntem la munte si ca avem un partener de nadejde in E-Bike ul pe care pedalam.
Ajungem in Poiana Stanii Regale de unde putem admira frumusetea Multilor Bucegi.
De aici, dupa o pauza binemeritata ne indreptam pe drumul forestier spre Cota 1400 Sinaia.
Aici putem sa ne oprim pentru pranz si apoi revenim pe drumul forestier pana in oras .
PENTRU PROGRAMARE NE PUTETI SUNA LA UNUL DINTRE URMATOARELE NUMERE DE TELEFON
- 0786 738 511